Covid-19’u Saniyeler İçerisinde Tespit Eden Kit; E-Burun
Teknoloji Yaşam

Covid-19’u Saniyeler İçerisinde Tespit Eden Kit; E-Burun

%90 oranında doğru tanı e-burun, İstanbul Medipol Üniversitesi bilim insanları tarafından geliştirilmiş yeni tip bir tanı kiti. Covid-19 bağlamında, 300’den fazla hastadan alınan numunelerin yapay zekaya aktarılmasıyla geliştirilen e-burun, Covid-19 dışında da başka hastalıkları tespit etmede kullanılabilecek.

Prototip olarak sunulan bu yeni tip tanı kiti, 300 gönüllü hasta üzerinde test edildi. Bilim insanları, bu cihazın hastanelerde kullanılmasının yanı sıra kamuya açık alanlarda da kullanılabileceğini belirtti. %90 oranında doğru tespite sahip bu cihaz, bilim insanları tarafından “e-burun” olarak adlandırıldı.

Covid-19’u Saniyeler İçerisinde Tespit Eden Kit; E-Burun

Projenin Lider İsimleri Kimler?

E-burun projesinin lider isimleri İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Silahtaroğlu ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıklarından Prof. Dr. Mesut Yılmaz. Projenin başlangıç noktasının aslında arı sağlığını ve bal kalitesini ölçmek olduğunu söyleyen Silahtaroğlu ve Yılmaz, bu teknolojinin Covid-19 tanı kiti için de kullanılabileceğini keşfettiklerini belirtti. 1 sene içerisinde çalışmalarını geliştiren ve yapay zeka kullanarak geliştirdikleri bu teknolojiyi Covid-19 tanı kitine tanımlayan Silahtaroğlu ve Yılmaz, saniyeler içerisinde %90 oranında doğru tanı koyan e-burun’u ortaya çıkartmayı başardı.

Silahtaroğlu Projesi E-Burun Hakkında Neler Söyledi?

Proje liderlerinden Profesör Doktor Silahtaroğlu “Gönüllülerin bir balon şişirmesini istedik. Balonda biriktirdiğimiz nefesleri cihaza okutarak nefeslerinde ve akciğerlerinde oluşan kimyasal aktiviteleri cihaz aracılığıyla tespit ettik.” açıklamasında bulundu. 300’den fazla gönüllünün katıldığı bu deneyde toplanan veriler yeni tip tanı kiti e-burun’un yapay zekasına aktarıldı. Bu veriler doğrultusunda e-burun, saniyeler içerisinde Covid-19’u tespit edebilme özelliğini kazandı.

“Saniyeler içerisinde Covid-19’u pozitif veya negatif olarak yüzde 90’ın üzerinde tespit edebiliyoruz. Ön tanısını koyabiliyoruz. En azından riskini belirleyebiliyoruz. Bu çalışma sadece Covid-19 hastalığının tespitiyle sınırlı kalmayacak.  Başka hastalıkları da biz yapay zekaya öğretebiliriz. Bütün donanımımız hazır. Hekimlerimiz bize hasta ve hastalık verilerini sunabilecek olurlarsa çok rahatlıkla makineye öğretebiliriz. Saniyeler içerisinde en azından bazı hastalıkları teşhisini koymuş olabiliriz.” ifadeleri de Silahtaroğlu’nun e-burun ile alakalı açıklamalarında yer aldı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir