2020 Yılında Okyanuslara En Çok Atık Bırakan İlk 10 Ülke
Yaşam

2020 Yılında Okyanuslara En Çok Atık Bırakan İlk 10 Ülke

Her geçen gün içinde yaşadığı uygarlığı geliştirmeye devam eden insanlık, bir yandan da dünyanın sonu getirecek plastik atıkları okyanuslara boşaltmaya devam ediyor. RAJA isimli ambalaj şirketi, geçtiğimiz yıl okyanuslara en fazla plastik atık bırakan ülkeleri ve ne kadar miktar atık bıraktıklarını gösteren bir araştırma yaptı.

Plastik atıklar, deniz canlılarını yavaş yavaş öldürürken bir yandan da okyanusların kirlilik oranını yükselterek denizlerdeki oksijen seviyesini düşürüyor. Küresel ısınmanın da etkisiyle su sıcaklığı her geçen yıl biraz daha artan okyanusların yaşamı büyük bir tehlikede.

RAJA yaptığı bu araştırma ile okyanuslara en fazla plastik atık bırakan 10 ülkeyi ve bıraktıkları atık miktarını paylaştı. Bu sıralamanın en üstünde yer alan Hindistan, 2020 yılında 126,5 milyon kilogram plastik atığı okyanuslara bırakmış durumda. Hindistan’ı 70,7 milyon kilogram ile Çin izlerken, listenin en sonunda yer alan İngiltere Birleşik Krallığı 703 bin kilogramla 2020 yılını tamamlamış durumda.

2020 Yılında Okyanuslara En Çok Atık Bırakan İlk 10 Ülke

RAJA’nın Yaptığı Araştırma Sonucu 2020 Yılında Okyanuslara En Çok Atık Bırakan İlk 10 Ülke

  1. Hindistan: 126,5 milyon kg
  2. Çin: 70,7 milyon kg
  3. Endonezya: 56,3 milyon kg
  4. Brezilya: 38 milyon kg
  5. Tayland: 22,8 milyon kg
  6. Meksika: 3,5 milyon kg
  7. Mısır: 2,5 milyon kg
  8. ABD: 2,4 milyon kg
  9. Japonya: 1,8 milyon kg
  10. Birleşik Krallık: 703 bin kg

Her geçen yıl plastik geri dönüşümüne verilen önem biraz daha artsa da okyanusları kurtarmaya yetmeyecek kadar az bir ilgi gösteriliyor. Plastik geri dönüşüm teknolojileri pahalı ve ulaşımı zor teknolojiler. Bu teknolojiye sahip olamayan Hindistan gibi ülkeler, atıklarını okyanuslara bırakıyorlar. Okyanusların geleceğini kurtarmak istiyorsak, plastik geri dönüşümünü desteklemeli ve geri dönüşümden üretilmiş ürünleri tercih etmeliyiz.

2020 Yılında Okyanuslara En Çok Atık Bırakan İlk 10 Ülke

Dünya’nın En Büyük Ekonomisine Sahip ABD Nasıl Listenin Sonlarında Yer Alıyor?

Bu listede dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika Birleşik Devletleri’nin alt sıralarda yer almasının sebebi ise gelişmiş geri dönüşüm teknolojisine sahip olması. Üretim ve tüketim merkezi olan, kapital ve seri üretim tarzını benimsemiş olan Amerika, 2020 senesinde okyanuslara 2,4 milyon kilogram plastik atık bırakmış durumda. Geri dönüşüm teknolojisinin yanı sıra plastik çöplerini dünyanın başka yerlerine ihraç eden Amerika, 2018 yılında 1,07 milyon kilogram plastik çöpünü başka ülkelere göndermişti.

Okyanusların kirletilmesi ve ekolojik dengenin bozulması ile ilgili Netflix belgeseline buradan ulaşabilirsiniz.

Yaşama dair daha fazla içerik ve güncel haber için buraya tıklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir