Dubai’li Bilim İnsanları Teknolojiyi Kullanarak Temmuz Ayında Yağmur Yağdırmayı Başardı
Teknoloji Yaşam

Dubai ‘de Bulutlara Elektrik Verilerek Yağmur Yağdırıldı

Dubai’li Bilim İnsanları Teknolojiyi Kullanarak Temmuz Ayında Yağmur Yağdırmayı Başardı

“Artan popülasyon, dibini gören su kaynakları ve gittikçe ısınan bir geleceği durdurmak adına Dubai başta olmak üzere Orta Doğu ülkeleri, yağmur yağdırmaları için bilim insanlarına para ödüyorlar.”

Geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri meteoroloji yetkilileri, Ras al Khaimah bölgesinde yağan sağanak yağmurun videosunu paylaştı. Videodaki sağanak yağmur ve fırtına, Birleşik Arap Emirlikleri’nin metrekareye düşen yıllık ortalama yağmur miktarını arttırma çabalarının bir sonucu.

Dünya üzerindeki en kurak 10 ülkeden birisi olan Dubai, İngiltere’deki Reading Üniversitesi‘nin bilim insanları ile ortak bir projede çalışarak yapay yağmur yağdırmayı başardı. “Bulut Tohumlama” olarak isimlendirilen projede bilim insanları, drone’lar kullanarak bulutlara elektroşok dalgaları verdiler. Bu elektroşok dalgaları bulutların içerisinde halihazırda var olan su damlacıklarının bir araya gelmesine ve daha sonra da ağırlaşarak yeryüzüne düşmelerini sağladı. Hava sıcaklığının 50 santigrat derece ve yukarısında seyrettiği Dubai, yapay yağmur ile bir nebze olsun ferahladı.

Dubai’li Bilim İnsanları Teknolojiyi Kullanarak Temmuz Ayında Yağmur Yağdırmayı Başardı

Bulut Tohumlama Teknolojisi Nedir?

Drone’lar göndererek yaratılan yağmur fırtınası, su damlalarının yüksek bulutlarda yer alması nedeniyle bir yıl içerisinde yok denecek kadar az yağış alan Birleşik Arap Emirlikleri’nin kaderini değiştirdi. Bilim insanlarının “Bulut Tohumlama” olarak adlandırdıkları bu teknoloji, küçük ve birbirinden uzak yağmur damlalarının drone’lar ile verilen elektrik sayesinde büyüyerek bir araya gelmelerini sağlıyor. Bir araya gelerek büyüyen ve büyüyerek ağırlaşan bu yağmur damlaları, ağırlaşan hacimleri nedeniyle yeryüzüne düşüyorlar. Reading Üniversitesi ile ortak kurulan takımda yer alan meteorolog ve araştırmacı Keri Nicoll, CNN’de yaptığı bir konuşmada projeyi şu cümlelerle anlattı; “Bizim yapmaya çalıştığımız şey, bulutların içerisindeki su damlacıkları bulutlardan yer yüzüne düşene kadar, hayatta kalabilmeleri için yeterince büyük bir hale getirmek.

Dubai’li Bilim İnsanları Teknolojiyi Kullanarak Temmuz Ayında Yağmur Yağdırmayı Başardı

Bulut Tohumlama Projesinin Maliyeti Ne Kadar?

Birleşik Arap Emirlikleri, 2017 yılında Reading Üniversitesi bilim insanlarına dokuz farklı proje içeren Yağmur Geliştirme Bilimi adına üç yıl süreyle kullanmaları için 1,5 milyon dolar verdi. Araştırmalarını test etmek adına Nicoll ve takımı, 4 adet drone geliştirdiler. CNN’in açıklamasına göre bu drone’lar 40 dakika kadar bir süre uçabiliyorlar. Uçuş sırasında drone’lar, hava sıcaklığını, nemi ve bulutlarda yüklü olan elektriği ölçebiliyorlar.

 

Yaşam, sinema, oyun ve teknoloji ile ilgili daha fazla haber ve içerik için oyuncubur.com ‘u ziyaret edin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir