Assos Antik Kenti Arkeolojik Çalışmaları ve Kent Tarihi
Yaşam

Assos Antik Kentinde 1300 Yıllık Ayak İzi Bulundu

Assos Antik Kenti Arkeolojik Çalışmaları ve Kent Tarihi

“Türkiye’de bulunan ve en çok bilinen Antik Kentlerden birisi Assos Antik Kentinde yürütülmeye devam eden arkeolojik kazı çalışmaları sırasında bir bebeğe ait 1300 yıllık ayak izleri bulundu. “

Assos/Behramkale Antik Kenti ve Tarihi

Assos Antik Kenti Arkeolojik Çalışmaları ve Kent Tarihi




Ege Kıyılarının en güzel maviliklerine bakan Assos/Behramkale Antik Kenti, antik çağın en önemli liman kentlerinden birisiydi. Çanakkale ilimize bağlı Ayvacık’ta bulunan ve milattan önce 10. yüzyılda kurulmuş olan Assos Behramkale Antik Kentinin bir diğer adı da “Apollonia”. Aristoteles’in Athena’daki Platon Akademi’yi bırakıp yeni bir Akademi açmak için ayak bastığı Assos Antik Kenti, antik çağda eğitimin de merkeziydi. Assos topraklarında filozofların şefi olan ve yenilikçi gözlemler yaparak zooloji ve biyolojiye katkılarda bulunan Aristoteles, o dönemin kralı Kral Hermias’ın kızı Pythias ile evliydi. Perslerin Apollonia’ya saldırmasından sonra Aristoteles Makedonya’ya kaçtı.

Assos Antik Kenti Arkeolojik Çalışmaları ve Kent Tarihi

Edremit Körfezinde bulunan ve Biga yarımadasının güney tarafında kalan Assos Antik kenti, sönmüş volkanik torakların tepesinden başlayarak kıyısına kadar uzanmaktadır. En tepede bulunan Athena Tapınağı’ndan bakılınca Assos Antik Kenti’nin tamamı ve çevresindeki doğal alan gözükmektedir. Edremit Körfezi’nin en güzel manzarasına sahip olan noktalardan birisidir Athena Tapınağı. Ayrıca Edremit Körfezinin kuzeyine doğru uzanan ve 80 kilometrelik bir limana sahip olan Assos Antik Kenti, Biga yarımadasındaki en önemli limana sahip olmasıyla bilinir.

Behramkale Antik Kenti’nde Yürütülen Arkeolojik Çalışmalar

Assos Antik Kenti Arkeolojik Çalışmaları ve Kent Tarihi

 

Ege bölgesinde bulunan ve önemli antik kalıntılara sahip Behramkale Antik Kenti, 2017 senesinden bu yana Türkiye’deki Dünya Kültürel Mirasları listesinde yer alıyor. Türkiye topraklarındaki değeri paha biçilemez bir kültürel miras olan bu liman kentteki arkeolojik kazı çalışmaları hala yürütülüyor. Assos Antik Kenti, 1800 yıllarında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün yaptığı kazı çalışmaları sırasında Francis H. Bacon tarafından keşfedildi. Antik Kent, Uzun bir aradan sonra tekrar 1981’de arkeolojik çalışmaların yapıldığı sit alanı ilan edildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Nurettin Aslan tarafından heyet başkanlığı yapılan Assos Antik Kenti Kazı çalışmaları İÇDAŞ’ın sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumu desteği ile yürütülmekte.

Assos Antik Kentinde Bulunan 1300 Yıllık Ayak İzi

Assos Antik Kenti Arkeolojik Çalışmaları ve Kent Tarihi

Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Nurettin Arslan, yürütülen arkeolojik kazı ve incelemeler sırasında bir evin kalıntılarına rastladıklarını açıkladı. Bu kalıntıların arasında yemek pişirmek için oluşturulan ocak ve tuğlalarının bulunduğunu ve ocağın etrafında da 1 ile 1,5 yaş aralığında bir bebeğe ait ayak izlerinin bulunduğunu söyledi. Yürümeye yeni başlamış bir bebeğin ayak izlerine benzeyen bu yeni keşifte Arslan, bulunan ilk izin çok derin ve net olduğunu, sonradan izlerin silikleştiğini söylüyor. Arslan’ın açıklamalarına göre 7. yüzyıla ait bu yapı, günümüzden 1300 yıl öncesine ait ayak izleri taşımakta.

Assos Antik Kenti Arkeolojik Çalışmaları ve Kent Tarihi




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir