paris iklim anlaşması
Yaşam

Türkiye Paris İklim Anlaşması’na Resmi Olarak Dâhil Oldu

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı Onayladığı Resmi Gazetede Yayımlandı

TBMM’ye önerge olarak sunulan Türkiye’nin Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna dair kanun, Resmi Gazete’nin bugün çıkan sayısı ile yürürlüğe girdiği duyuruldu.

Paris İklim Anlaşması Nedir?

paris iklim anlaşması

The Paris Agreement ya da Paris Climate Accords olarak bilinen, bir uluslararası iklim değişikliği anlaşması olan Paris İklim Anlaşması, 196 parti ülkenin katılımı ile 2015 Birleşmiş Miletler İklim Değişikliği Konferansı’nda Paris’te imzalandı.

Paris İklim Anlaşması’nın uzun dönemli ve kalıcı hedefi, küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derece ile sınırlandırmak. Bu sınırlandırmanın küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin önüne geçeceğine inanılıyor. 21. yüzyılın ilk yarısının bitimine kadar, emisyonun, yani sera gazı salınımının mümkün olduğunca en kısa sürede sıfıra indirilmesi de hedefleniyor.

paris iklim anlaşması

Bu anlaşma, katılımcı parti ülkelerin iklim değişikliği anlaşmalarına uyum sağlamaları için destek verilirken, yeterli finansal destek de sağlanacak. Bu anlaşma altında katılımcı her ülkenin, yapacakları katkılar hakkında karar vererek plan yapmaları ve düzenli olarak rapor vermeleri bekleniyor.

Paris İklim Anlaşması, TBMM Milletvekilleri Tarafından Onaylandı

paris iklim anlaşması

2021 Eylül ayının sonunda Paris İklim Anlaşması’nın onaylanacağı duyurulmuştu. Son bir haftadır TBMM’de masaya yatırılan Türkiye’nin Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna dair kanunun, Resmi Gazete’nin bugün çıkan sayısında onaylandığı açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti de artık, Paris İklim Anlaşması’nın gelişmesi ve küresel ısınmanın önüne geçilmesi için yürütülen çalışmalara ev sahipliği yapacak.

paris iklim anlaşması

WWF Türkiye, Greenpeace ve TEMA Vakfı’nın aralarında bulunduğu 15 kurum, Paris Anlaşması’nın TBMM tarafından onaylanması ile beraber, Türkiye’nin ilkim ve küresel ısınma politikasında yepyeni bir dönem başladığını ifade ettiler.

Yayımlanan son verilere göre küresel sera salınımının %50’sinden Çin, ABD, AB ve Hindistan sorumlu. Türkiye ise, bu verilere göre, en çok emisyona sahip 20 ülkeden biri. Bu bilgi dâhilinde Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na dâhil olması, hem Türkiye hem de dünya açısından büyük bir önem arz ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir